Flyttfirmor

Tips & råd


Flytta hemifrån

Flytta hemifrån När du ska flytta hemifrån måste du först och främst bestämma dig i vilken typ av bostad du vill bo i. Det finns många olika alternativ och de kan passa olika bra beroende på om du till exempel flyttar ensam eller ihop med en vän eller partner.

Trots alla olika alternativ är den första egna bostaden i de flesta fall en lägenhet. Om du flyttar för att studera kan du utöver alla andra alternativ även välja att bo i studentbostad. Många studerande bor i studentrum eller studentlägenhet, men det finns självklart även de som väljer att flytta till en vanlig hyresrätt.

När du hittar en lägenhet måste du tänka på alla kostnader som uppkommer. Det är allra dyrast i början då lägenheten ska inredas samt utrustas med bland annat köks- och städutrustning. Oftast hamnar summan för själva iordningställandet med möbler och liknande uppemot 25 000 kronor, men det kan självklart variera mycket mellan olika människor. Ett sätt att komma undan billigare är att handla second hand och på billigare varuhus. Du kanske kan låna ihop av släkten eller till och med få överta möbler?

Utöver dessa kostnader är det viktigt att tänka på kommande hyror, elräkningar, telefonräkningar, försäkringar och räkningar för till exempel internet. Du bör i förväg ha bra koll på vilken budget du kommer att behöva hålla för att klara av kostnaderna. Detta är oftast speciellt aktuellt för den som är studerande, då studiemedlen är ganska begränsade.

A och O vid en flytt hemifrån är god planering och marginal. Det är ett stort steg att ta ekonomiskt sett, vilket kräver ansvar och du bör alltid vara beredd på oförutsedda utgifter.