Flyttfirmor

Tips & råd


Checklista inför flytt

Checklista inför flytt Vid flytt till en ny bostad finns det mycket som ni bör tänka på, både innan och under själva flytten. Först och främst bör ni komma fram till om ni vill flytta själva eller om ni vill ta hjälp av ett företag. Väljer ni att flytta själva är huvudsaken att ni själva håller koll på era saker.

Väljer ni att inte sköta flytten själva, utan istället ta hjälp av ett företag går det hela lite annorlunda till då ni inte bara har er själva att anpassa er till. Det kan också skilja sig från företag till företag, men vanligast är det att de vill att ni tar hand om följande saker, precis som om ni skulle flytta på egen hand.

 1. Plocka ner fastmonterade skåp, hyllor och liknande från väggarna. Förvara eventuella skåpsnycklar på en säker plats.
 2. Om ni skall ta med utrustning som tvätt- eller diskmaskin vid flytten ska dessa maskiner kopplas loss av en behörig hantverkare. Oftast vill företagen också att ni kopplar ur TV-apparat och stereo själv. Ni bör även märka upp sladdarna för att underlätta för er själva vid inkoppling i det nya hemmet.
 3. Värdesaker som smycken och kontanter, samt mediciner, är det klokast att ni flyttar själva för att minimera risken att något värdefullt kommer bort.
 4. Gardiner och andra textila detaljer som draperier skall vara nedplockade och enkla att ta med för flyttpersonalen.
 5. De flesta av företagen på marknaden vill inte ansvara för exempelvis krukväxter, dessa dör tämligen lätt, speciellt om ni flyttar när det är kallt ute. Matvaror vill de också oftast att ni själva tar hand om. Det finns dock vissa företag som kan erbjuda bilar där ni kan fortsätta ha era kylskåp och frysar inkopplade under flytten.
 6. Kom ihåg att en flyttfirma inte ansvara för städningen om ni inte speciellt har kommit överrens om det!
 7. Kolla igenom eventuellt förråd, vind och garage om er bostad har sådant innan flytten. Trädgårdsredskap skall vara ordentligt rengjorda och maskiner innehållandes bensin och olja måste vara tömda innan de lastas med de övriga grejerna i flyttlasset.
 8. I princip inget företag vill frakta brandfarliga ämnen. Om sådana finns bör ni därför själva ta hand om dem.
 9. Ni ska i de allra flesta fall packa era personliga tillhörigheter själva. Flyttkartonger går att köpa i väldigt många butiker, men ni kan även fråga er firma om de erbjuder sådana. Ett tips här är att vara systematisk och packa saker som ska till ett rum i samma låda, samt märka lådorna väl.
 10. Husdjur måste ni själva ta hand om och flytta till det nya hemmet.
 11. Om något går sönder eller försvinner under flytten måste ni omedelbart anmäla det till företaget som skött er flytt. Oftast görs detta på en blankett vilken kan erhållas av chauffören till er flyttbil eller på företagets egna kontor.

Följer ni dessa punkter och även använder ett sunt förnuft är möjligheten till en problemfri flytt stor.